Dauwpunt (dew-point):

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100%.

Gevoelstemperatuur (windchill):

Wordt ook wel windchill genoemd en geeft de temperatuur aan zoals het aanvoelt. De gevoelstemperatuur is afhankelijk van de gemeten temperatuur samen met de windsterkte en de vochtigheidsgraad. Boven de 32,7 graden heeft de wind geen invloed meer op de gevoelstemperatuur.

Hitte index (Heat index):

De hitte index is de tegenhanger van de gevoelstemperatuur (windchill). Bij warm weer beïnvloedt de vochtigheid het gevoel van de buitentemperatuur. Bij hoge vochtigheid kan  het lichaam minder goed vocht af staan aan de lucht en dus koelt het lichaam minder af. Bij droge lucht echter kan het lichaam veel vocht afstaan waardoor de temperatuur van het lichaam daalt. Dit effect treedt pas op als de temperatuur boven de 14 graden is.

THSW index:

De THSW index berekent de gevoelstemperatuur rekening houdend met temperatuur, vochtigheid, zon en de wind.

Natte bol temperatuur:

Temperatuur die wordt gemeten wanneer de natte bol verdampt. Voor dit verdampen is warmte nodig zodat de temperatuur aan de natte bol daalt. Dus; hoe droger de lucht hoe groter het verschil tussen de natte en droge (‘normale’) bol temperatuur. Wanneer de lucht verzadigd is zijn de natte- en drogebol temperatuur aan elkaar gelijk.

Relatieve vochtigheid:

Verhouding van de hoeveelheid waterdamp die de lucht bevat en de maximale hoeveelheid die hij kan bevatten bij de actuele temperatuur. Vaak uitgedrukt in procenten en o.a. weergegeven op een hygrometer. De maximale vochtigheid is 100%.

Windkrachtaanduiding:

De windkracht kan op verschillende manieren worden aangeduid. De meest voorkomende zijn deze:

Beaufort; de eenheid voor een windkracht over 10 minuten gemeten, windstoten worden daarom niet in beaufort aangegeven.
Meters per seconde; eenheid voor het aangeven van windstoten
Kilometer per uur; meest gangbare eenheid
Knopen; wordt gebruikt in de professionele meteorologie

  

Powered by

 en mogelijk gemaakt door:

 weerstationkopen
 
 
 

Weerstation-Zoetermeer.nl / WeerZoetermeer.nl is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade die het gevolg is van het gebruik van informatie die door middel van deze site verkregen is. Niets van deze pagina mag zonder voorafgaande toestemming van de maker van deze pagina worden gekopieerd dan wel gebruikt worden op andere internet pagina's. Copyright © 2005-2020 WeerZoetermeer.nl. Rechten voorbehouden

We hebben 187 gasten en geen leden online